Официално откриха Венецианското биенале на изкуството

ЕС
15:03 - 20 Април 2024
2153
Официално откриха Венецианското биенале на изкуството

На официална церемония днес бе открито 60-ото издание на Венецианското биенале на изкуството, което ще продължи до 24 ноември. Темата на форума тази година е "Чужденци навсякъде".

Традиционно на церемонията бяха връчени и наградите "Златен лъв". Австралия грабна статуетката за най-добър национален павилион. Отличието за най-добро представяне в международната експозиция, чиято тема тази година е "Чужденци навсякъде" бе присъдена на Mataaho Cоllective от Нова Зеландия. "Сребърен лъв" за обещаващ млад творец, участващ в биеналето, спечели Карима Ашаду от Великобритания, предава БТА. 

Награда "Златен лъв" за цялостен принос получиха творците Анна Мария Майолино и Нил Ялтър. Те са "жени-пионери в изкуството, които също са мигранти и в много отношения въплъщават духа на мотото "Чужденци навсякъде", казват организаторите. 

. Анна Мария Майолино е родена в Италия през 1942 г., но се установява в Сао Пауло, Бразилия. Нил Ялтър пък е туркиня, родена в египетската столица Кайро през 1938 г., а днес живее и твори в Париж.

Във Венецианското биенале тази година участват 88 държави, като сред дебютантите са Бенин, Етиопия, Сенегал и други. Фокусът на тазгодишното издание на форума са темите за миграцията, изгнанието и „чуждестранния произход".

„Биеналето за изкуство – международно събитие с множество официални участия от различни страни, винаги е било платформа за представяне на творби на чужденци от цял свят. Така 60-ата международна художествена изложба на Венецианското биенале ще бъде празник на чуждото, далечното, аутсайдерското, странното, както и на местното", каза бразилецът Адриано Педроза, който е главен куратор на тазгодишното международно изложение.

България участва в 60-ото издание на Венецианското биенале с проекта "Съседите" на Лилия Топузова, Красимира Буцева и Джулиан Шехирян, куратор е Васил Владимиров. Инсталацията е позиционирана в зала „Тициано", близо до Моста на Академията във Венеция. Проектът „Съседите" разказва историята на българите, които са били жертви на политическо насилие. В същността си инсталацията представлява реконструирани домовете на репресирани хора. Идеята на авторите е посетителите не просто да видят проекта, а да го преживеят.

Българският павилион беше официално открит вчера, 19 април, от служебния министър на културата Найден Тодоров.