ОФИЦИАЛНО: Украйна пое към ЕС

ЕС
11:22 - 11 Март 2022
4375
ОФИЦИАЛНО: Украйна пое към ЕС

Украйна започна официално процеса на европейска интеграция - на срещата на върха във Версай на заседанието на Съвета на ЕС всички лидери на страните от ЕС подкрепиха това решение. Това съобщава RBC-Украйна, позовавайки се на официалния Twitter на президента на Литва Гитанас Науседа.

"Историческа нощ във Версай. След пет часа разгорещени дискусии лидерите на ЕС казаха "да" на украинската европейска интеграция. Процесът започна", се казва в изданието.

Сега остава на Европейската комисия, която също трябва да одобри старта и да предостави своите заключения по молбата на Украйна за членство в ЕС.

„Сега от нас и украинците зависи да го направим бързо. Героичният украински народ заслужава да знае, че е добре дошъл в ЕС“, пише литовският президент.

В изявление на сайта на Съвета на Европейския съюз след резултатите от срещата на върха във Версай се казва, че европейските стремежи и изборът на Украйна са признати.

„Европейският съвет призна европейските стремежи и европейския избор на Украйна, както е посочено в Споразумението за асоцииране.

На 28 февруари 2022 г., упражнявайки правото на Украйна да избира собствената си съдба, президентът на Украйна подаде молба за присъединяване на Украйна към Европейския съюз.

Съветът действа незабавно и прикани Комисията да даде своето становище по това заявление в съответствие със съответните разпоредби на договорите.