Океанът „изяжда“ Бангладеш

Водата поглъща сушата с един от най-бързите темпове в света, предупреждават учени

Новини
17:56 - 14 Юни 2024
4049
Океанът „изяжда“ Бангладеш

В Бангладеш океанът поглъща сушата с един от най-бързите темпове в света и това налага спешна евакуация по крайбрежието, съобщава АФП.

В гъсто населените крайбрежни райони на южноазиатската страна „може да се наложи повече от милион души да бъдат разселени“ до 2050 г., при сегашния темп, според правителствен доклад, публикуван миналия месец. 

„Малко държави изпитват широкообхватните и разнообразни ефекти от изменението на климата толкова остро, колкото Бангладеш“, пише в проучването Абдул Хамид, генерален директор на Министерството на околната среда и горите на Бангладеш. Въз основа на сателитни данни, събирани в продължение на четвърт век от американската космическа агенция НАСА и нейния китайски партньор CNSA, изследователите установиха, че

в ниско разположената страна на места се наблюдава повишаване на морското равнище с над 60% по-значително от средното за света.

На планетата покачването на морското равнище не се случва равномерно, главно поради неравномерното гравитационно поле на Земята и вариациите в динамиката на световния океан. Увеличенията над средното ниво, наблюдавани в Бангладеш, произтичат от няколко фактора, включително топене на ледени шапки, увеличени водни обеми поради затоплянето на океаните и големи количества прясна вода, вливаща се в Бенгалския залив при всеки мусон, уточняват учените.

През последните десетилетия повишаването на морското равнище на бреговете на Бангладеш е било от 4,2 до 5,8 мм годишно, в сравнение с 3,7 мм годишно средно на планетата, отбелязват експертите. 

Бангладеш е една от най-уязвимите държави от изменението на климата,

според Глобалния индекс на климатичния риск (GCRI). През април страната с около 170 милиона жители претърпя най-горещия месец в историята си. След това през май циклон, един от най-мощните от всички наблюдавани в Бангладеш, уби най-малко 17 души и унищожи 35 000 домове, според правителствената метеорологична агенция. 

Бангладеш е нагледното световно доказателство как най-бедните страни плащат цената за въглеродните емисии на най-богатите страни, обобщават местните учени и политици и призовават за борба с глобалното затопляне и изменение на климата, преди да е станало твърде късно.