ОКОНЧАТЕЛНО : подарихме на концесионера на летището €245 млн .

Политика
13:20 - 25 Март 2021
9160
ОКОНЧАТЕЛНО : подарихме на концесионера на летището €245 млн.

Прощаваме се окончателно с 245 млн. евро, които щяхме да получим от концесионни такси от летище София, след като днес парламентът бе разпуснат, а с това и последната възможност народните представители да отхвърлят решението на Министерски съвет да отложи прибирането на приходите от концесионни такси за летище София за последните десет години на концесията.

Парламентът днес имаше една единствена точка за разглеждане, а именно закриване на 44-ото НС.

Миналата сряда на свое заседание Министерски съвет пропусна да разгледа точката за промяна на концесионното споразумение, в което кабинетът прави реверанс към концесионера, отлагайки изплащането на концесионни такси за последните десет години на концесията.

Това означава, че първата такса държавата ни може да получи през 2045година.

След последното си заседание днес Парламентът няма повече думата по темата.

Концесионният договор между държавата и консорциумът SofConnect  (Meridiam 99% и Srabag 1%) бе подписан миналата година и срокът му на действие е 35 години. Според споразумението концесионерът дължи всяка година по 24,5 млн евро на българската държава. Решението на МС за отлагане на плащането на таксите за последните 10 години от концесията, ще донесе допълнителни загуби, тъй като инфлацията ще изяде част от стойността на сумата.

Освен това, няма гаранция какво ще се случи до 2045г. Операторът летище „Мюнхен”, има договор с концесионера да менажира летище „София” само 12 години от влизане в сила концесионния договор, т.е. до 2032г

Каквито и да ги свърши през това време операторът не е страна по концесинния договор и не може да му се търси сметка.

Единствената надежда е правителството да преосмисли решението си на последното си заседание в края на този месец.

Междувременно стана ясно, че концесионерът е заявил желание да поеме управлението на летище София на 29 март – два дни преди последното редовно заседание на правителството и 6 дни преди парламентарните избори.