ОКОНЧАТЕЛНО: Съдът освободи кмета на Омуртаг

Общество
17:49 - 30 Май 2024
1744
ОКОНЧАТЕЛНО: Съдът освободи кмета на Омуртаг

Варненският апелативен съд отхвърли като неоснователна жалбата на кмета на Община Омуртаг срещу определение на Търговищкия окръжен съд, с което той е бил отстранен от длъжност по искане на прокуратурата.

Припомняме, че Ешреф Ешрефов е обвинен в участие в организирана престъпна група за извършване на престъпления по служба. По-рано този месец той е бил привлечен и за това, че от октомври 2019 г. до май 2022 г. в условията на продължавано престъпление в съучастие с Хасан Хасанов и Мехмед Мехмедов, с цел да набави за себе си и за другиго облага, умишлено склонил Мехмедов в качеството му на зам.-кмет да наруши служебните си задължения като възложи обществени поръчки на дружества, които предоставили изпълнението на дейностите на дружество, което е собственост и се управлява от Хасан Хасанов. От деянията са настъпили значителни вредни последици за Община Омуртаг.

Представителят на Апелативната прокуратура акцентира на новото обвинение – то е осъществено във връзка с длъжността на обвиняемия. Поради тази причина отстраняването му ще осигури пълното и всестранно изясняване на обстоятелствата по делото, а той няма да има възможност да влияе на свидетели, които са му служебно подчинени.