Олаф Шолц: Постигнахме голям напредък около споровете между България и РСМ

Актуални новини
18:34 - 03 Ноември 2022
1843
Олаф Шолц: Постигнахме голям напредък около споровете между България и РСМ

Лидерите на страните от Западните Балкани подписаха днес в Берлин три споразумения за свободно движение с личните карти, взаимно признаване на университетски дипломи и квалификациии за регулирани професии като лекари и архитекти.

Целта е чрез засилената интеграция да се стабилизира района, белязан от напрежение след разпада на Югославия и етническите войни от 90-те години.

Германският канцлер Олаф Шолц е домакин на лидерите на шестте Балкански държави и Евросъюза като част от така наречения Берлински процес, започнат от неговата предшественичка Ангела Меркел. Тази седмица германски представител заяви, че Сърбия трябва да избира между членство в Евросъюза или по-тясно партньорство с Русия. В Берлин канцлерът Шолц не подмина и темата за двустранните отношения.

“Вярно е, че двустранните конфликти, които съществуват между страните от Западните Балкани трябва да бъдат преодолявани. И затова е хубаво, когато се водят разговори. През тази година вече постигнахме голям напредък по отношение на споровете между България и Северна Македония. Председателят на ЕК ме информира за резултатите от тези процеси, които са важни за членството на Албания и Северна Маседония в ЕС”, каза Шолц.

В рамките на срещата българският премиер Гълъб Донев заяви, че приобщаващото регионално сътрудничество в Югоизточна Европа е водещ външнополитически приоритет на България. Донев каза още, че проблемите, свързани с енергийната сигурност могат да бъдат преодолени, а енергийният преход постигнат, единствено чрез засилено регионално сътрудничество, предаде БНТ.