Олаф Шолц: Путин сгреши с войната срещу Украйна

Германия обмисля да снабди Киев с гаубици, в допълнение към зенитните оръдия

ЕС
17:53 - 04 Май 2022
2810
Олаф Шолц: Путин сгреши с войната срещу Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че руският президент Владимир Путин "напълно е сбъркал с бруталната си агресионна война срещу Украйна", защото това е накарало НАТО да укрепи източния си фланг, доведе до всеобхватни санкции срещу Русия и предизвика широкомащабна военна подкрепа за украинската страна, съобщава Асошиейтед прес.

Шолц каза в сряда, че Германия обмисля да снабди Украйна с гаубици, в допълнение към зенитните оръдия Gepard и друго оборудване, което правителството вече се е съгласило да изпрати.

Той говори пред репортери в Мезеберг, близо до Берлин, заедно с германския финансов министър Кристиан Линднер, който обяви планове да изисква руснаците, които са обект на санкции, да разкриват активите си в Германия или да рискуват глоби.

Министърът на икономиката Роберт Хабек съобщи, че правителството също така планира да улесни руснаците, бягащи от родната си страна, за да намерят работа в Германия.

"Наистина можем да ги използваме", каза той, но добави, че ще има проверки за сигурност, за да се гарантира, че "няма да доведем много шпиони тук".