Олаф Шолц с нов пакет от мерки срещу кризата

Канцлерът на Германия също така обеща да продължи да подкрепя Украйна

Украйна
14:07 - 11 Август 2022
1548
Олаф Шолц с нов пакет от мерки срещу кризата

Германският канцлер Олаф Шолц обеща в четвъртък нов пакет от мерки, включително данъчни облекчения, в помощ на хората, които се борят с нарастващите сметки за енергия в резултат на газовото противопоставяне с Русия, информира агенция Ройтерс.

"Гражданите могат да разчитат на нас, че няма да ги изоставим", каза Шолц пред журналисти в Берлин.

Енергийният преход към възобновяеми източници е основен приоритет и Германия няма да забави усилията си да стане независима от изкопаемите горива, каза той на лятна пресконференция, годишна традиция, въведена от неговия предшественик Ангела Меркел.

Европа изпадна в енергийна криза, тъй като Русия спря газовите потоци след нахлуването си в Украйна през февруари. Правителството на Шолц въведе такса за енергия, за да облекчи напрежението за компаниите, които се поддават на високите цени на газа, и комбинира това с мерки за облекчаване на домакинствата в затруднено положение.

Запитан дали повишаването на цените може да предизвика социални вълнения, Шолц отговори: "Не, не мисля, че ще видим вълнения в тази страна в тази форма, на основание, че Германия е социална държава. Тази социална държава трябва да вземе ефект в тази ситуация, като кажем, че няма да оставим никого сам."

Канцлерът също така обеща да продължи да подкрепя Украйна в борбата ѝ срещу руската агресия. Германия нарушава традицията и доставя оръжия в зона на военни действия, заяви Шолц на традиционната федерална пресконференция. "Ще продължим да го правим и в близко бъдеще", добави той.