Олимпийска шампионка нападна президента Томас Бах

Руската атлетка Мария Ласицкене е недоволна от препоръките за изключване на спортистите от Русия от международни състезания

Спорт
20:23 - 09 Юни 2022
2266
Олимпийска шампионка нападна президента Томас Бах

Руската атлетка Мария Ласицкене - олимпийска шампионка в скока на височина от Токио 2020, обвини президента на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах, че е "създал нова война", като е препоръчал изключването на спортистите от Русия от международните състезания.

След инвазията на Русия в Украйна Бах препоръча в края на месец февруари на международните федерации да спрат от участие състезателите от Русия и Беларус, като повечето от тях послушаха съвета му.

"Казвате, че сте взели това решение за нашата сигурност, но това не е вярно. Руските тенисисти, които играят по цял свят, го доказват. Феновете обичат атлетите заради спектакъла, който им осигуряват, а не заради националността", написа рускинята в отворено писмо на английски и руски език, публикувано в социалните мрежи.

"Във високия скок основните ми конкурентки са украинки. Нямаше да мога да ги погледна в очите, нито да знам какво да им кажа. Те и семействата им изпитват това, което нито едно човешко същество не трябва да преживява.

Вашето решение не спря войната, а създаде нова - във и около спорта", пише Ласицкене.

"Съмнявам се, че имате смелостта и доблестта да вдигнете санкциите срещу руските спортисти, защото това означава да признаете, че през всичките тези месеци сте откраднали олимпийската харта, но ви моля да не слагате актуалната ситуация в световния спорт на сметката на руските спортисти", добавя шампионката.

Трикратната световна шампионка бе лишена от участие на Олимпийските игри през 2016 година, както и от много други международни състезания от международната федерация заради санкциите към руската лека атлетика. 

"В последните седем години не можах да участвам на големи състезания близо четири години. Световната атлетика използваше редовно паспорта ми. Вие никога не намерихте коментар за това, а сега продължават със санкциите заради вашите препоръки", написа още Мария Ласицкене.