Омбудсманът: Близо 400 000 пенсионери ще останат под линията на бедност

За да преживеят зимата, тези хора имат нужда от компенсации, заяви Диана Ковачева

Икономика
10:34 - 15 Ноември 2022
1662
Омбудсманът: Близо 400 000 пенсионери ще останат под линията на бедност

Сега когато линията на бедност става 504 лв., близо 400 000 пенсионери ще останат под тази линия. За да преживеят зимата и изобщо да преживеят, тези хора ще имат нужда от компенсации. Това не са само пенсионерите, това е и много голяма част от хората с увреждания“, каза омбудсманът Диана Ковачева.

По думите й компенсациите трябва да бъдат заложени в бюджета и той да бъде актуализиран.

„Бяха преизчислени всички пенсии от труд. Само че само 1/3 получиха повишение. Така и не сме стигнали до момента, в който на практика актуализираме пенсиите със средномесечния осигурителен доход от предходната или поне по-близка до съвремието година.“, допълни тя.

Ковачева коментира, че методиката, по която се определят ТЕЛК-овете е несправедлива и ощетява хората.

Третият проблем – драстични забавявания за преосвидетелстване и първоначално освидетелстване на хората. Причината е в липсата на лекари, но другите лекари не желаят да участват, защото заплащането не е добро. Подали сте си юли месец документите, изтича вашето решение. Януари ви определят като дата. През това време нямате права, т.е. не получавате инвалидна пенсия“, каза омбудсманът.

Диана Ковачева предлага ТЕЛК-овете да бъдат удължавани и хората да си имат права, докато не бъдат повикани и преосвидетелствани.

По думите й са нужни повече средства в бюджета и промяна в методиката.