Омбудсманът иска информация за цените на газа през зимата

Актуални новини
17:01 - 18 Юли 2022
2478
Омбудсманът иска информация за цените на газа през зимата

Информация за готовността на държавния газов доставки "Булгаргаз" да осигури необходимите количества природен газ през отоплителния сезон, поиска омбудсманът Диана Ковачева от енергийния министър в оставка Александър Николов.

Тя също така изрази притеснението си от това, че за пореден месец дружеството не спазва законовото си изискване да внесе в енергийния регулатор заявление за утвърждаване на цената на суровината през месец август, което трябва да стане на 10-то число.

"Загриженост буди и публично оповестената информация, че България се намира в тежка ситуация с осигуряването на природен газ за нуждите на вътрешния пазар – както за небитовите клиенти, така и за домакинствата и топлофикационните дружества. Понастоящем българското общество не разполага с обективна информация по темата", пише омбудсманът на Николов.

Та припомня изявление на изпълнителния директор на "Булгаргаз" пред парламентарната енергийна комисия от началото на юли, че никой не знае какви ще са ценовите нива на природния газ през зимата и дали изобщо ще има газ.

"Тази информация (съобщена на заседание на Временна комисия за проверка на обстоятелствата, довели до спиране на природния газ от ООО "Газпром експорт", и проведената процедура за избор на алтернативни доставчици от "Булгаргаз"“ ЕАД) създава основателно безпокойство сред мениджърските екипи на топлофикационните дружества и техните битови клиенти, както и сред домакинствата, които разчитат на този вид гориво за топла вода и отопление“, допълва общественият защитник.

Според Ковачева ако за август са осигурени количествата, общественият доставчик би трябвало да не отлага внасянето на ценовото заявление.

"Като обществен защитник смятам, че гарантирането на сигурността и непрекъснатостта на снабдяването с природен газ на битовите клиенти на този вид гориво и на топлофикационните дружества е от ключово значение за посрещането на основните енергийни потребности на около 1,5 млн. български граждани", допълва Ковачева.