Омбудсманът иска по-евтино парно

Битовите клиенти на топлопреносните предприятия понасят прекомерна финансова тежест, сигнализира Диана Ковачева

Новини
13:15 - 28 Февруари 2024
1126
Омбудсманът иска по-евтино парно

Омбудсманът Диана Ковачева иска по-ниски цени на парното, съобщиха от пресцентъра на институцията. Тя е сезирала шефа на КЕВР Иван Иванов заради множеството жалби от битови клиенти срещу прекалено високите месечни сметки за парно през настоящия отоплителен сезон 2023-2024 г. 

Прегледът на предоставените от гражданите документи показва, че основната причина за формирането на тези завишени сметки са рекордно високите цени на топлинната енергия, утвърдени от КЕВР за регулаторния период 1 юли 2023 г. – 30 юни 2024 г., посочиха още от пресцентъра.

Общественият защитник дава пример с потребителите на „Топлофикация София“ ЕАД, които понастоящем заплащат исторически най-високата регулирана цена на топлинната енергия - 137,93 лв./мВтч (без ДДС), при цена на природния газ от обществения доставчик в размер на 71,08 лв./мВтч (без ДДС) за месец февруари 2024 г.  

Диана Ковачева посочва, че по данни на КЕВР, прогнозната цена на природния газ за периода 1 юли 2023 г. – 30 юни 2024 г. е 88,12 лв./мВтч. А отчетните цени на синьото гориво за третото тримесечие на 2023 г. са 61,20 лв./мВтч, за четвъртото тримесечие 2023 г. – 76,68 лв./мВтч, а за първото тримесечие на 2024 г. – 70,36 лв./мВтч (за месец януари – 77,60 лв./мВтч, за месец февруари – 71,80 лв./мВтч и по проект на КЕВР за месец март – 62,39 лв./мВтч).

„Прогнозната цена за второто тримесечие 2024 г. по Ваши данни е в размер на 83,79 лв./мВтч. Така постигнатите цени и прогнозата за последното тримесечие от регулаторния период дават средна стойност на природния газ в размер на 73,01 лв./MWh, която е със 17,15% по-ниска от посочената от Вас прогнозна цена за целия регулаторен период 2023-2024 г., в размер на 88,12 лв./MWh“, пише омбудсманът в становището до енергийния регулатор и обяснява, че на Европейската енергийна борса (ЕЕХ) цените на въглеродните емисии (CO₂ квоти) също са значително по-ниски от прогнозираната от КЕВР стойност 88,00 евро/тон. 

„Налага се да обърна внимание, че предвид гореизложеното, през настоящия отоплителен сезон 2023-2024 г.

битовите клиенти на топлопреносните предприятия понасят прекомерна финансова тежест,

вследствие действащите цени на топлинната енергия, утвърдени от КЕВР. Наред с това прави впечатление, че регулираните цени силно се откъсват от основните икономически фактори, които би следвало да ги обуславят, а именно: цените на природния газ като основно гориво и борсовите цени на CO₂ квоти“, обобщава общественият защитник и настоява за анализ и цялостна оценка по компетентност от регулатора за възможно най-бързото намаление на регулираните цени на топлинната енергия преди края на ценовия период. 

„Категорично е становището ми, че когато потребителските цени се фиксират за дълъг период на исторически най-високите им нива, клиентите имат нужда от динамично отчитане на факторите за поевтиняването им в решенията на КЕВР, а не от устойчива тежест на непоносими цени“, подчертава омбудсманът в становището си и настоява за намаление на регулираните цени на топлинната енергия със задна дата - от 1 януари 2024 г.

Анализ на „Техем" показа, че между 8 и 13 на сто повече енергия за отопление са употребили домакинствата в първите два месеца

на отоплителния сезон - ноември и декември. Данните са на база над 6000 клиенти на централното топлоснабдяване в София, които са с монтирани дистанционни разпределители/топломери и водомери за топла вода и са на месечен дистанционен отчет, без да получават изравнителна сметка, в края на сезона. До момента сезонът е бил с пет дни с необходимост от отопление повече, а средната температура е била с 1°C по-ниска в сравнение с последните два месеца на 2022 г. Очакваният ефект върху ползването на енергия за отопление е да бъде с 13 на сто по-висок разход за целия сезон. Върху сметките ще влияе и променената ставка на ДДС от 9 на 20 на сто, сочи още анализът, предаде БТА.