Омбудсманът иска проверка на „Топлофикация – Перник“

Икономика
16:31 - 27 Юни 2022
1286
Омбудсманът иска проверка на „Топлофикация – Перник“

Поредна проверка на „Топлофикация Перник” ще поиска омбудсманът Диана Ковачева след излизането на изравнителните сметки в средата на юли, стана ясно след проведената в Перник приемна с граждани.

Пред КЕВР и Министерството на енергетиката омбудсманът ще настоява да бъдат проверени сметките и обезщетенията, които са получили перничани заради честите аварии в ТЕЦ "Република" през зимните месеци.

„Например, една жена каза, че за сметка от 200 лева е била обезщетена с 3 лв., което е абсурдно. Не отговаря в никаква степен на проблемите, с които тя се е сблъскала в студените месеци”, каза Ковачева.

Тя подчерта, че вече е дала препоръки за преразглеждане на Наредбата за сградната инсталация заради непрозрачната методика, по която се определя тя, както и за отпадане на топлинните счетоводители. Над 300 жалби от граждани на Перник са получени в институцията на омбудсмана през последната година. Повечето от тях са свързани с качеството на топлоподаването, доста жалби има и заради качеството или липсата на вода.

„ Сблъсках се с още един проблем. Множество жалби получих, свързани с лоша инфраструктура и липса на достъп до имоти”, заяви омбудсманът и добави, че по всяка жалба ще има проверка.