Омбудсманът не харесва Териториалния план за справедлив преход за Перник

Липсва визия за бъдещето на централното топлоснабдяване в града, сигнализира Диана Ковачева

Новини
17:25 - 13 Септември 2023
3034
Омбудсманът не харесва Териториалния план за справедлив преход за Перник

Омбудсманът Диана Ковачева настоява проектът на Териториалния план за справедлив преход (ТПСП) за област Перник да бъде преработен и допълнен с конкретни мерки, гарантиращи защитата на интересите на битовите клиенти на топлоснабдителни услуги в града.

Целият текст на становището ѝ до министъра на енергетиката Румен Радев, е публикуван на официалната страница на институцията.

Ковачева отбелязва, че хилядите битови клиенти на централно топлоснабдяване в Перник не са определени като заинтересована страна от нисковъглеродния преход. Няма и гаранции, че техните интереси ще бъдат защитени след 2026 г.

Според омбудсмана съществен пропуск в проекта на ТПСП е липсата на визия за бъдещето на централното топлоснабдяване в миньорския град.

В становището се казва още, че за битовите клиенти е важно преходът към нискоемисионно отопление да не изисква от тях да правят съществени собствени разходи за изграждане на нови съоръжения или вътрешни инсталации. 

"Смятам за справедливо, ако такива инвестиции се налагат, те да бъдат изцяло обезпечени с обществени средства,

тъй като произтичат от решения на държавни институции", категорична е Ковачева. 

Тя настоява още енергийното министерство да даде оценка доколко е реалистично инвестициите в новите заместващи топлинни мощности да се осъществят с бързи темпове в следващите три години.

Припомняме, че през август т.г. в Перник бе проведена информационна среща с участието на министъра на енергетиката Румен Радев. На нея стана ясно, че област Перник може да получи средства в размер на 91,8 млн. евро от Фонда за справедлив преход като един от трите засегнати въглищни района в страната наред със Стара Загора и Кюстендил.