Омбудсманът: Онлайн обучението е изчерпано

Има училища, в които родителите дават по 12 лв. седмично за тестове, посочи Диана Ковачева

Общество
18:55 - 01 Декември 2021
2288
Омбудсманът: Онлайн обучението е изчерпано

Онлайн обучението категорично е изчерпано, достигнало е своя предел. Това заяви омбудсманът Диана Ковачева по време на онлайн конференция на тема "COVID-19 и правата на децата". Събитието е по инициатива на Националната мрежа за децата.

Омбудсманът изпрати нова препоръка до министрите на здравеопазването Стойчо Кацаров и на образованието Николай Денков, в която алармира, че в институцията продължават да пристигат всекидневно множество жалби от родители, ученици и педагогически специалисти с искане учениците от V до XII клас също да се завърнат присъствено в училище. Това съобщиха от пресцентъра на обществения защитник.

"В жалбите и сигналите до омбудсмана родители настояват да отпадне изискването за 50% присъствие на ученици в клас, за да се осъществи присъствено обучение. Те предлагат децата, които искат да се обучават присъствено и отговарят на условията, заложени в регламента за възстановяване на присъствения образователен процес, да имат възможност да го направят, без значение какъв е техният брой. В този дух са и множеството жалби на родители, чиито деца са ваксинирани или преболедували, които протестират, че правата на техните деца са нарушени, защото те нямат достъп до присъствено обучение", пише Ковачева.

Тя посочва, че според гражданите онлайн обучението нарушава конституционното право на образование на децата и че тези, които продължават да учат в електронна среда, са дискриминирани и неравнопоставени в достъпа им до образование. Ковачева обръща внимание на факта, че родителите са възмутени от продължаващото вече трета година онлайн обучение и подчертават, че 78 процента от времето през последните три години децата им са прекарали в онлайн обучение.

В препоръката си омбудсманът акцентира върху факта, че заплащането на тестовете от родителите или от училищните бюджети е неприемливо за тях и се явява пречка за осигуряването на равен достъп до образование. Допълва още, че има училища, в които се предлага на родителите да заплащат по 12 лв. седмично за тестовете на едно дете и посочва, че това би струвало близо 100 лв. месечно на семейния бюджет при две деца.

Според Диана Ковачева са необходими решения, с които децата да бъдат върнати в училище възможно най-бързо, като се осигурят еднакви права на всички български ученици, за да не се задълбочават образователните неравенства и криза, защото всеки неприсъствен ден за децата е изгубен.