Омбудсманът подхвана дивотиите с новите билети в София

Общество
11:42 - 09 Януари 2023
2205
Омбудсманът подхвана дивотиите с новите билети в София

Националният омбудсман Диана Ковачева се захвана с недоразуменията с новите билети в София. От страницата си във фейсбук юристката съобщи, че вече е писала до шефа на СОС Георги Георгиев да се вземат мерки за туширане на несправедливостите.

Ето пълния текст:

Изпратих писмо до председателя на столичния общински съвет Георги Георгиев и до столичния кмет Йорданка Фандъкова, в което алармирам за голям брой жалби, свързани с променените условия за пътуване в градския транспорт, които са в сила от 1 януари т.г.

В сигналите си до мен столичани протестират и остро възразяват срещу промените, които се отнасят до вида на превозните документи, изискването за тяхната задължителна валидация като условие за редовен превозен документ и оскъпяването на транспортната услуга чрез отпадане на някои икономически изгодни превозни документи.

Още през юли м.г. предупредих в нарочно писмо до председателя на СОС, че с готвените промени не се постига задоволяване на транспортните потребности на пътниците, което бе изведено като водеща цел на Проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община.

Недоволство сред хората буди отпадането на някои тарифни продукти – най-вече месечната карта за пътуване с метро, месечната карта за пътуване с една линия на надземния транспорт.

Гражданите се оплакват, че пътуват до работа или до друга своя ежедневна дестинация единствено по една линия на градския транспорт или с метро и след промените са принудени да си закупят месечна карта за всички линии, което не отговаря на действителните им нужди.

Пътниците, които преди използваха талоните за 10 пътувания, също негодуват, защото пътуват инцидентно с градски транспорт и сега са принудени да си купуват превозен документ, който обаче не отговаря на транспортната им потребност и бюджета.

Категорична съм, че новата тарифна политика не бива да става чрез лишаване на пътниците от избор относно вида на превозните документи, които имат право да използват.

Обърнах внимание и на друг голям проблем – задължителната валидация на превозните документи, посочих, че неспазването й е обвързано с налагането на глоба, което притеснява и затруднява особено много възрастните хора.

В този смисъл смятам, че следва да се преразгледа новата тарифна политика като се запазят превозните документи, даващи възможност за пътуване според нуждите на ползващите градски транспорт.