Омбудсманът поиска проверка за спекула при пазара на дърва и пелети за огрев

Крими
10:20 - 29 Септември 2022
1787
Омбудсманът поиска проверка за спекула при пазара на дърва и пелети за огрев

Омбудсманът Диана Ковачева се обърна към служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов с настояване по компетентност да бъдат извършени проверки на пазарите за спекула при цените на твърдите горива – дърва за огрев, пелети и въглища за битови нужди.

Поводът са десетките жалби и сигнали на граждани, които продължават да постъпват в институцията на обществения защитник заради безпрецедентното увеличение в сектора и недостиг на отделни твърди горива за битови нужди в различните райони на страната.

На 23 септември т.г. омбудсманът сезира Комисията за защита на конкуренцията за направата на секторен анализ, с който да се проучи конкурентната среда на пазарите на производство и реализация на твърди горива, както и на причините, довели до повишение цените на дребно.

На 27 септември 2022 г. КЗК публикува позиция, в което информира, че провежда мониторинг на пазара на твърдите горива, отчитайки всички външни и вътрешни фактори, оказващи влияние върху пазара у нас. В позицията обаче се посочва, че КЗК няма правомощията за ценово регулиране, нито за разследване на „спекула“.

"Информирана съм за намеренията на министъра на икономиката и индустрията, обявени през м. февруари 2022 г., за мерки срещу „спекулата“ с дърва за огрев и по-конкретно за ограничаване на веригите от прекупвачи и посредници, които допълнително повишават цените на твърдите горива. С притеснение отбелязвам обаче, че впоследствие обществото не беше информирано за предприетите действия и получените резултати", пише омбудсманът.

Диана Ковачева подчертава, че неблагоприятните тенденции се наблюдават от средата на 2021 г., че проблемът се задълбочава през есенно-зимния сезон 2021-2022 г., а през летните месеци на 2022 г. и до момента цените ескалират до непосилни за крайните потребители стойности.