Омбудсманът призова: Спешни помощи за пострадалите от наводненията

Държавата трябва да е на място и да помогне, заяви Диана Ковачева

Новини
12:38 - 18 Юни 2023
2153
Омбудсманът призова: Спешни помощи за пострадалите от наводненията

Омбудсманът Диана Ковачева призова спешно да се окаже помощ на засегнатите от наводненията в Западна България. В "Денят започва с Георги Любенов" Ковачева заяви, че не е обнадеждаващо, че проблемите от последното бедствие в Карлово още не са решени.

“Хората са притиснати до стената - природата е немилостива, хората бедстват, но държавата трябва да е на мястото си и повлияе на последиците и да помогне на хората да живеят доколкото е възможно нормално и бързо да се възстановят”, подчерта тя.

Диана Ковачева коментира и планираното от 1 юли поскъпване на тока, парното и топлата вода. Според нея не е абсурдно да се плаща в пъти по-висока цена за топлинна енергия при тези ниски цени на газа.

“Това се дължи на липсата на всякаква обосновка, както и на една наредба, която дава възможност на топлофикациите да си слагат едни климатични корекции, в които те непрозрачно да формират все още прогнозните сметки...

Но сметките не са единственото бедствие, което напада хората - от 1 юли първото, което ще се случи, е, че отново ще започнат да плащат 20% ДДС, което ще увеличи сметките. По-лошото е, че няма никаква връзка между цената на природния газ, която в момента е ниска и високата цена на топлинната енергия. Тази връзка се къса и хората правилно имат усещането за несправедливост. Смятам за абсурдно при ниска цена на природния газ хората да плащат по-висока в пъти цена на топлинната енергия”, заяви националният омбудсман.

По думите ѝ това се дължи на обстоятелството, че КЕВР е установил, че топлофикациите дължат 156 млн. лева за природен газ за предишния отоплителен сезон, а реално погледнато, тези задължения сега ще се поемат от потребителите.