Омикрон погна децата наред

Математикът Лъчезар Томов очаква задръстване на болниците от хлапета с ковид

Актуални новини
11:36 - 11 Януари 2022
3071
Омикрон погна децата наред

Относителният ръст при децата е двойно по-висок, отколкото при другите групи и значително над рекорда, който отбелязаха през лятото. Достигнаха ниво на разпространение петкратно по-високо, отколкото през първата вълна. Скоростта на нарастване при тях видимо е най-висока и се доближава до характерната отвесна черта за Омикрон, което се дължи на отворените с почти нулеви мерки училища. Така математикът Лъчезар Томов обяснява драстичния ръст на болните деца от ковид в последната седмица.

Честотата на тежкия синдром при децата, при който има и засягане на сърцето е 316 на 1 000 000 заразени. Ако оставим да се заразят масово, това са още 400 деца с много тежки случаи, в рамките на месец, а ние нямаме капацитет да лекуваме толкова много едновременно, предупреждава той. 

Делът на децата в положителните тестове достигна 15%, четири пъти повече, отколкото при Алфа вълната - и е същата отвесна линия, със същата голяма скорост на нарастване. С две седмици закъснение това ще усили и ръста при възрастните, макар и не пропорционално поради натрупан частичен имунитет. За абсолютен брой позитивни деца достигнахме рекордното число от около 1200 в един ден (акумулирани данни), което е 2.5 пъти по-висок рекорд, отколкото имахме при Делта вълната и 6 пъти по-висок от рекорда през есента на 2020-та година.

Еволюцията към повишена заразност на вариантите води до все по-лесно заразяване на децата с все повече тежко болни деца, нуждаещи се от хоспитализация.

Средната възраст на новите случаи благодарение на децата достигна рекордно ниска стойност от 41 години, но въпреки това за седмица имаме нарастване на хоспитализираните пациенти с 25% - от 4168 до 5219. Това предполага достигане на близо 9000 в болница до 14 дни.

Пациентите в интензивно отделения се увеличиха с по-голям процент - 26.666%. и достигна 11% от хоспитализираните при спад с 20% на среднара възраст. С оглед на рязкото снижение на средната възраст, това може да означава едно от две неща:

1) Омикрон е значително по-тежък от делта

2) Провал в политиката по проследяване на контакти на РЗИ и огромна скрита заболеваемост, не само като бройка, но и като скрита скорост на нарастване. Провалът може да се дължи на неправилно проследяване на контакти (не се проследява назад до пациент 0 на даден клъстер), или на вече достигнат капацитет, който дава илюзията за стабилизация на процеса, пише още математикът.