ООН: 21,6 млн. души се нуждаят от хуманитарна помощ в Йемен

Свят
15:24 - 27 Февруари 2023
1963
ООН: 21,6 млн. души се нуждаят от хуманитарна помощ в Йемен

Мащабът на хуманитарните нужди в Йемен остава шокиращ, твърди Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси. 

По данни на организацията през 2023 г. хуманитарните партньори изчисляват, че две трети от населението – или 21,6 милиона души – ще се нуждаят от хуманитарна помощ и защита.

През 2022 г. хуманитарните партньори в Йемен са доставили животоспасяваща помощ на близо 11 милиона уязвими хора всеки месец. От организацията поясняват, че спонсорите са предоставили повече от 2,2 милиарда долара необходима помощ.

"В резултат на това много от най-критичните програми за помощ успяха да продължат, а в някои случаи най-лошите нужди намаляха. Успоредно с това примирието, постигнато с посредничеството на ООН, донесе проблясък на надежда, което доведе до значително намаляване на цивилните жертви и разселването. Много елементи на примирието продължават дори след изтичането на примирието през октомври миналата година", отчитат от Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси. 

В Twitter от ООН анонсират, че днес международната общност се събира, за да обещае своята постоянна подкрепа за народа на Йемен.