ООН: Анкара да разследва нарушения на човешките права в Сирия

Хората, живеещи в тези райони, имат право на защита и възмездие

Свят
13:07 - 18 Септември 2020
983
ООН: Анкара да разследва нарушения на човешките права в Сирия

Върховният комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет призова Анкара да разследва нарушения на човешките права, извършени от свързани с Турция въоръжени групировки в районите в Сирия под турски контрол, предаде ТАСС.

Съответна дексларация е разпространена в петък в Женева. Призовавам турските власти да спазват междунродното право и да осигурят прекратяване на нарушенията, извършени от въоръжени групировки, които са под ефективен контрол от Турция, отбеляза Бачелет. 

Хората, живеещи в тези райони, чиито права са били нарушени, имат право на защита и възмездие, подчерта върховният комисар на ООН.

Призовавам Турция незабавно да започне безпристрастно, прозрачно и независимо разследване по отношение на инцидентите, които ние сме потвърдили, каза тя.

Бачелет очаква също, че турските власти ще се заемат с въпроса за съдбата на хората, задържани и похитени от свързани с Турция въоръжени групировки и ще привлекат към отговорност виновните за извършване на противоправни действия, които в някои случаи може да се считат за престъпления, включително военни престъпления.

Както се съобщава в разпространено в Женева прессъобщение на Управлението на върховния комисар на ООН по правата на човека, ситуацията в районите на север, северозапад и североизток в Сирия под контрола на турските сили и свързани с Турция въоръжени групировки е мрачна, а насилието и престъпността са станали нещо обичайно.