Следовател на ООН за Беларус предупреждава за нова "Желязна завеса"

Светлана Тихановска потърси убежище в Литва след спорните президентски избори

Свят
12:47 - 18 Септември 2020
1551
Следовател на ООН за Беларус предупреждава за нова "Желязна завеса"

Следовател на ООН предупреди, че е възможно нова "желязна завеса" да се спусне над Европа по време на спешен дебат за положението с правата на човека в Беларус в Женева в петък, съобщава "Ройтерс".

"Нека не позволяваме на друга железна завеса да се спусне над континент", коментира Анаис Марин, специален докладчик на ООН за ситуацията с правата на човека в Беларус, описвайки "катастрофална" ситуация в страната.

Речта й бе прекъсвана няколко пъти от възражения на други членове на ООН, включително руски, беларуски и други делегации, които призоваха предаването да спре.

По-рано Беларус обвини ЕП в агресия, защото приетата вчера резолюция на Европейския парламент по отношение на републиката е с агресивен характер.

Беларуският опозиционен лидер Светлана Тихановска съобщи, че събират списък с имената на служители на силовите структури, които са отговорни за нанасяне на побой и извършване на произволни арести.

Съседна Литва наруши международното право, когато призна беларуския опозиционен политик Светлана Тихановска за лидер на Беларус на 10 септември. Това се казваше в позиция на горната камара на беларуския парламент.

Светлана Тихановска потърси убежище в Литва след спорните президентски избори в началото на август.

Европейският парламент пък поиска да бъдат наложени санцкии на беларуския президент Александър Лукашенко.