ООН иска 3,1 милиарда долара помощ за Украйна през 2024 г.

Украйна
10:05 - 11 Януари 2024
1267
ООН иска 3,1 милиарда долара помощ за Украйна през 2024 г.

Агенциите на ООН ще поискат следващата седмица 3,1 милиарда долара за финансиране на помощ за Украйна през тази година, каза Едем Уосорну, високопоставен хуманитарен служител пред Съвета за сигурност на ООН в сряда.

"Тъй като войната в Украйна продължава с неотслабваща сила, водейки до високи нива на хуманитарни нужди, финансовата подкрепа трябва да бъде поддържана", каза Уосорну, директор на отдел "Операции и застъпничество" към Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA). Съвет за сигурност в Ню Йорк.

"През 2024 г. призоваваме всички донори отново да се активизират и да помогнат на народа на Украйна."

Тя добави, че планът за отговор на ООН за 2024 г., който ще бъде стартиран от OCHA в Женева в понеделник заедно с агенцията на ООН за бежанците, има за цел да събере 3,1 милиарда долара за подпомагане на 8,5 милиона души в Украйна.

OCHA заяви, че повече от 14,6 милиона души, или 40% от населението на Украйна, ще имат нужда от хуманитарна помощ тази година поради пълномащабното нахлуване на Русия. Конфликтът също така принуди около 6,3 милиона души да избягат в чужбина.

Четири милиона души, включително близо един милион деца, остават разселени в страната, според OCHA.

Восорну изрази съжаление, че достъпът на OCHA до райони, окупирани от руснаци, остава "значително възпрепятстван".

"Това е изключително тревожно за стотици хиляди хора, живеещи в окупирани райони близо до фронтовата линия, където нуждите са най-спешни", каза тя.