ООН иска бързо отваряне на хуманитарния коридор за Газа

Свят
13:44 - 20 Октомври 2023
1523
ООН иска бързо отваряне на хуманитарния коридор за Газа

Говорител на израелската армия заяви, че влизането на хуманитарна помощ в Ивицата Газа през пропускателния пункт "Рафах" "предстои да бъде решено". Коментарите му идват в момент, в който ООН заяви, че "първата доставка на хуманитарна помощ трябва да започне през следващия ден или малко след това".

Припомняме, че единственият граничен пункт на Газа, който не се контролира от Израел, е египетският "Рафах". Той обаче ще бъде отворен най-рано днес, 20 октомври, стана ясно вчера след разговор между американския президент Джо Байдън и египетския му колега Абдел Фатах Сиси. Вече няколко дни стотици хора чакат камионите с хуманитарна помощ да влязат от Египет в анклава, а в обратна посока да поемат чужденци. Според Байдън египетският държавен глава се е съгласил "Рафах" да бъде отворен, но е нужен ремонт на пътя, за да могат камионите да преминат нормално.

В началото на седмицата Израел и "Хамас" отхвърлиха възможността за спиране на огъня в Южна Газа, за да може да бъде отворен пунктът.

В сряда израелското правителство заяви, че няма да възпрепятства влизането на хуманитарна помощ в блокираната Ивица Газа от Египет - след натиск от страна на международните му съюзници.

Хуманитарната служба на ООН съобщава, че е в напреднали преговори с всички страни в конфликта, за да се гарантира скорошно започване на операция за предоставяне на помощ в Газа. "Водим задълбочени и напреднали преговори с всички заинтересовани страни, за да гарантираме, че операцията по предоставяне на помощ в Газа ще започне възможно най-бързо и при подходящи условия", заяви Йенс Лаерке, говорител на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси, цитиран от "Ал Джазира".

"Окуражени сме от съобщенията, че различните страни са близо до споразумение относно условията и че първата доставка трябва да започне през следващия ден или около него", гласи още изявлението му.

Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус заяви, че продължава да иска достъп за доставка на животоспасяващи материали в Ивицата Газа и се надява, че пропускателният пункт "Рафах" ще бъде отворен днес.

"Повече забавяния ще доведат до още повече страдания и повече смъртни случаи", написа той в Twitter.

СЗО вече предупреди, че здравната система в Ивицата Газа е на ръба на колапса, като лекарите са принудени да оперират без упойка, а някои животоспасяващи процедури като диализата са застрашени от спиране.