ООН: Изгледи за примирие в Украйна няма

Ръководителят на хуманитарната дейност на ООН тази седмица ще пътува до Турция

Украйна
11:11 - 19 Април 2022
1597
ООН: Изгледи за примирие в Украйна няма

Прекратяването на огъня по хуманитарни причини между украинските и руските сили в Украйна в момента не се очертава, но е възможно да бъде постигнато до няколко седмици.

Това заяви директорът на Службата за хуманитарна помощ на ООН Мартин Грифитс. Той направи тези коментари по време на брифинг пред репортери в централата на ООН в Ню Йорк, уточнява АФП.

Този месец Грифитс се срещна с високопоставени служители в Москва и Киев, за да обсъди стремежите на ООН за хуманитарно прекратяване на огъня и начините за подобряване на системата за уведомяване на страните за евакуация и движение на хуманитарни доставки.

Очевидно е, че все още нямаме въведено хуманитарно прекратяване на огъня от руска страна, каза той.

"Навлязох в много детайли по този въпрос и те продължиха да обещават да ми върнат подробности за тези предложения.

В момента, ако мога да говоря от името на руските власти, те не поставят локалното прекратяване на огъня на първо място в дневния си ред.

В момента прекратяването на огъня не е на дневен ред. Може да се появят след няколко седмици. Може да са малко по-дълго", посочи Мартин Грифитс

Ръководителят на хуманитарната дейност на ООН добави, че тази седмица ще пътува до Турция, за да обсъди с президента Реджеп Тайип Ердоган и други официални лица перспективите за провеждане на хуманитарни преговори между Украйна и Русия.

"Турция успя да се представи и на двете страни като наистина ценен и полезен домакин за тези преговори", каза той.

Представителите на ООН планират да изпратят хуманитарен конвой през следващите няколко дни в източната Донецка област, където подкрепяните от Русия сепаратисти обявиха република, а оттам доставките на помощи ще отидат в Луганск, друг сепаратистки регион, каза той.

Грифитс не каза кога ще се срещне с Ердоган, но първоначално заяви, че планира да пристигне в Турция в сряда и да отпътува в четвъртък.

Малко след изявлението си обаче той е дал положителен тест за COVID-19, което го е принудило да отложи пътуването си за неуточнена дата, съобщи екипът му за АФП.