ООН: Израел не пусна в страната върховния комисар по правата на човека

Свят
16:59 - 10 Ноември 2023
2649
ООН: Израел не пусна в страната върховния комисар по правата на човека

Израелските власти не позволиха на върховния комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк да посети страната. Това заяви представителят на комисариата Равина Шамдасани.

"За съжаление, върховният комисар не получи разрешение да посети Израел и окупираните палестински територии въпреки молбата му", каза тя.

Междувременно Тюрк коментира войната в Израел, като осъди действията на израелските сили, бомбардиращи Ивицата Газа, без да спомене в конкретика военните престъпления на "Хамас". Той само заяви, че атаката на екстремистите от 7 октомври е "ужасна", и порица езика, използван от лидерите на организацията.

"Трайният мир и сигурност не могат да бъдат постигнати чрез упражняване на ярост и болка срещу хора, които не носят никаква отговорност за извършените престъпления, включително 99-те убити служители на Агенцията за подпомагане на палестински бежанци", заяви той, цитиран от пресцентъра на комисариата.

"Мащабните израелски бомбардировки на Газа, включително използването на силно въздействащи взривни оръжия в гъсто населени райони, които изравняват със земята десетки хиляди сгради, очевидно имат опустошително хуманитарно въздействие и въздействие върху правата на човека. След четири седмици на бомбардировки и обстрел от страна на израелските сили в Газа безразборното въздействие на такива оръжия в гъсто населен район е ясно. Израел трябва незабавно да прекрати използването на такива методи и средства за водене на война, а нападенията трябва да бъдат разследвани", смята Тюрк.

Междувременно "Хамас" продължава да се прикрива в болници, училища, детски градини и други сгради, ползвайки цивилните палестинци като жив щит.