ООН очаква спад на емисиите под 2% до 2030 година

ЕС
14:11 - 14 Ноември 2023
1752
ООН очаква спад на емисиите под 2% до 2030 година

Според доклад на ООН, публикуван във вторник, правителствата не постигат достатъчен напредък в намаляването на емисиите на парникови газове, за да предотвратят най-лошите последици от глобалното затопляне, предава Ройтерс.

Докладът излиза преди годишната климатична конференция на ООН COP28 в Дубай, където ще се настоява за по-големи действия в областта на климата, включително възможно постепенно спиране на използването на изкопаеми горива до 2050 г. Шефът на държавната петролна фирма на ОАЕ, Султан ал Джабер, който ще председателства преговорите, заяви, че COP28 трябва да бъде историческа повратна точка.

В доклада се посочва, че при настоящите климатични планове, емисиите могат да се увеличат с 9% над нивата от 2010 г. до края на десетилетието, дори ако плановете бъдат напълно изпълнени. Емисиите на парникови газове се очаква да паднат до 2% под нивата от 2019 г. до 2030 г., което показва, че светът ще види пика на емисиите през това десетилетие. Това е далеч от нужното намаление от 43% спрямо 2019 г., за да се остане в рамките на целта от 1,5 градуса по Целзий от Парижкото споразумение.

Генералният секретар на ООН, Антонио Гутериш, коментира, че глобалните амбиции стагнират и националните планове за климата са несъответстващи на науката. Съгласно Парижкото споразумение, страните трябва да актуализират своите национално определени приноси на всеки пет години. Докладът на ООН анализира около 200 заявки, като установява незначително подобрение спрямо миналата година.

Изпълнителният секретар на ООН по изменението на климата Саймън Стийл отбеляза, че правителствата предприемат малки стъпки за предотвратяване на климатичната криза. Важно е да се отбележи, че развитието в Китай и Съединените щати, като двата най-големи източника на емисии, ще бъде решаващо за постигане на глобалните климатични цели.