ООН отрича да има предубеденост към Израел

Свят
11:04 - 07 Декември 2023
968
ООН отрича да има предубеденост към Израел

Говорителят на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш Стефан Дюжарик даде интервю за програмата Today на BBC Radio 4 и отхвърли обвиненията, че организацията е пристрастна към Израел.

"Единствената страна, която подкрепяме, е страната на спасяването на животи", каза Дюжарик. Преди ден Гутериш, позовавайки се на член от Устава на ООН, който не е бил прилаган от десетилетия, поиска Съветът за сигурност да се намеси и да предотврати хуманитарна катастрофа в Газа. Израел нарече тази стъпка ново морално падение и доказателство за пристрастията на организацията към него.

Дюжарик призна, че намесата на Гутериш е била изключително рядка стъпка, но той е бил принуден да я предприеме заради "мащаба на човешкото страдание". Според него генералният секретар на ООН е за прекратяване на огъня, защото в противен случай Газа може да потъне в хаос, който "лесно може да има катастрофални последици за целия регион".

"Не мисля, че някой може да отклони поглед от това, което се случва. Всички членове на Съвета за сигурност имат отговорност да използват влиянието си, за да се опитат да сложат край на тази криза", каза Дюжарик.