ООН по правата на човека в Украйна съобщи за 133 жертви на сексуално насилие

Новини
12:40 - 25 Март 2023
1554
ООН по правата на човека в Украйна съобщи за 133 жертви на сексуално насилие

Към края на януари в Украйна са регистрирани 133 жертви на сексуално насилие. Това посочва доклад на ръководителя на мисията на ООН за наблюдение на правата на човека Матилда Богнер.

Сред жертвите на сексуално насилие са 85 мъже, 45 жени и три момичета. Ръководителката на мисията за наблюдение каза, че 109 от идентифицираните случаи "вероятно са извършени от руски военни". Богнър добави, че насилието често се е случвало по време на задържане на цивилни или военнопленници, както и в районите под руска окупация.

От началото на войната на Русия в Украйна има много сигнали за сексуално насилие от страна на руските военни.

"Сексуалното насилие засяга жертви от всички възрасти. Членове на семейството, включително деца, понякога са били принуждавани да станат свидетели на престъпленията", се казва в доклада на комисията.

По данни на Главната прокуратура в Киев стотици хора са преживели сексуално насилие и са се обърнали към правоприлагащите органи, но само 155 от тях са се съгласили да заведат дела и да свидетелстват.

През юли миналата година специалният представител на ООН за сексуалното насилие по време на конфликт Прамила Патън съобщи за 124 регистрирани случая на сексуално насилие в Украйна. По думите й наличните данни не отразяват мащаба на сексуалното насилие в контекста на войната на Русия срещу Украйна.