ООН предупреди за ръст на свръхдозите от синтетичен опиум

Свят
13:56 - 26 Юни 2024
1353
ООН предупреди за ръст на свръхдозите от синтетичен опиум

В доклад на ООН от сряда се казва, че разпореденото от талибаните свиване на производството на опиум в Афганистан, който дълго време беше доминиращ доставчик на опиум в света, може да доведе до увеличаване на смъртните случаи от свръхдоза, тъй като потребителите на хероин преминават към синтетични опиоиди, които вече се оказват смъртоносни в Европа, пише Ройтерс.

Отглеждането на опиум, от който се произвежда хероин, е намаляло с 95% в Афганистан през миналата година, след като талибаните забраниха производството на наркотици през 2022 г. Въпреки че производството на опиум в Мианмар се е увеличило с 36 % през миналата година, то все пак е намаляло в световен мащаб със 75 %, заяви Службата на ООН по наркотиците и престъпността (СНПООН) в своя годишен световен доклад за наркотиците, публикуван в сряда.

"Резултатът от продължителен недостиг на афганистански опиати може да има многобройни последици в Афганистан и в страните на транзит и дестинация за афганистанските опиати. Очаква се чистотата на хероина на пазара да намалее", се казва в доклада на UNODC.

Предварителните наблюдения на терен показват възможно леко увеличение на отглеждането на афганистански опиум през тази година, но е малко вероятно то да се върне на нивата отпреди забраната, заявиха от UNODC.

Макар че до началото на 2024 г. не се отчита "реален недостиг" на основните пазари на афганистански опиати, като Европа, Близкия изток и Южна Азия, това може да се промени, ако бъдещите реколти останат малки.