Афганистан вече не е лидер в производството на опиум

Свят
14:14 - 13 Декември 2023
1684
Афганистан вече не е лидер в производството на опиум

Съюзникът на Русия и Китай от региона Индокитай - Мианмар, се превърна в най-големия производител на опиум в света, детронирайки Афганистан. Това съобщи АФП.

Агенцията се позова на доклад на Службата на ООН за наркотиците и престъпността.

Управляващите в Кабул талибани са забранили отглеждането на мак и производството на наркотици.

Производството на опиум в Мианмар, който повече от две години е разкъсван от гражданска война, е нараснало с 36% тази година до 1080 метрични тона, което е най-високото ниво от 2001 г. насам.

Отглеждането на мак в Мианмар намалява между 2014 г. и 2020 г., но започва да нараства рязко, след като военните свалят демократично избраното правителство през февруари 2021 г. и предизвикват регионално въстание. "Влошаването на стабилността и сигурността оттогава насам съвпадна с увеличаването на отглеждането на мак и производството на опиум", се казва в доклада на ООН.

Отбелязва се, че в момента в Мианмар се отглеждат около 47 000 хектара земя - с 18% повече от миналата година, когато производството на опиум вече е скочило с 33%.

Според доклада производството и търговията с хероин са били най-печелившата дейност на опиумната индустрия в Мианмар през 2022 г. Стойността на опиумната икономика на страната, включително износа и вътрешното потребление, се оценява на 1-2, 5 млрд. щатски долара, или около 2-4% от БВП през 2022 г.

Афганистан, който в миналото е бил водещ производител на опиум в света, напротив, показва рязък спад в производството на наркотици - с 95% наведнъж. Това се случи, след като талибаните, които поеха властта в страната през 2021 г., наложиха строга забрана за отглеждането на мак през миналата година.

Талибаните вероятно се опитват да получат международно признание за своя режим. Показателно е, че именно в контролираните от талибаните територии на Афганистан в продължение на десетилетия процъфтяваше производството на опиум, с помощта на който движението финансираше дейността си.

В началото на 2021 г. Мианмар проведе избори, които бяха спечелени от демократичните сили. Това не се хареса на военните, които имат значително политическо влияние в страната. На 1 февруари 2021 г. военните завзеха властта в страната, което предизвика вълна от народни протести.

След поредица от кървави акции от потушаването на мирните протести в Мианмар започва да набира скорост въоръжено съпротивително движение. Още през май 2021 г. страната потъна в истинска гражданска война.

Военната хунта контролира столицата на страната и част от нейните територии с подкрепата на Китай и Русия. Част от страната се контролира от разпръснати бунтовнически движения.