ООН прекрати мироопазващата си мисия в Мали

Свят
11:12 - 12 Декември 2023
1004
ООН прекрати мироопазващата си мисия в Мали

Мисията на ООН в Мали (MINUSMA) вчера прекрати официално своето 10-годишно присъствие в африканската, попаднала в плен на джихадизма и  преживяваща дълбока криза, след като беше окончателно изгонена от страната от управляващата хунта, предаде АФП, цитирана от БТА.

Знамето на ООН бе смъкнато пред централата на мисията, която се намира в близост до летището в столицата Бамако, съобщи говорителката на мисията Фатумата Каба. Церемонията отбеляза символичния край на мисията, макар че отделни нейни елементи са все още намясто, поясни тя.

Закриването на мисията слага край на поетия през 2013 г. ангажимент след многобройни случаи на издевателства и жестокости, застрашили стабилността в бедната и нестабилна държава. Насилието постепенно обхвана централните части на страната и се разпространи към съседните страни Буркина Фасо и Нигер, като причини смъртта на хиляди цивилни и военни и доведе до разселването на милиони хора.

С над 180 убити по време на вражески нападения, организирани от въоръжени формирования, свързани предимно с Ал Кайда и "Ислямска държава", мисията в Мали е най-пострадалата миротворческа мисия на ООН през последните години. Общо включените в нея сили възлизат на около 15 000 военни и полицаи от голям брой държави. Въпреки големите си загуби в жива сила и значителния си финансов принос обаче мисията беше подложена на остри критики от част от населението на Мали, което смята, че тя е неспособна да сложи край на кризата.

На 30 юни тази година Съветът за сигурност на ООН прие единодушно резолюция за прекратяване на мисията по искане на управляващата хунта, като окончателното изтегляне от Мали трябва да приключи до 31 декември 2023 г. Според медийни данни загиналите участници в мисията и нейни сътрудници са около 300.