ООН: Да "съживим" Всеобщата декларация за правата на човека

Свят
14:45 - 11 Декември 2023
1480
ООН: Да "съживим" Всеобщата декларация за правата на човека

ООН призова световните лидери да съживят идеята, довела до приемането на Всеобщата декларация за правата на човека от преди 75 години, за да се противопоставят на днешното широко разпространено потисничество и поляризацията, предаде АФП.

Текстът, приет след Втората световна война и Холокоста, бележи първия път, когато държавите се споразумяват да защитават основните права и свободи в универсален мащаб за всички хора.

"В пепелта на глобалната война, този документ донесе надежда. За да се сложи край на кръвопролитията, той обеща справедливост", заяви върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк.

"Той очерта пътя към мира", каза той, пред събралите се на тържественото честване на 75-годишнината от основополагащия акт, приет в Париж на 10 декември 1948 г.

Тюрк сподели, че мислите му са насочени към милионите хора, които страдат непоносимо в окупираната палестинска територия, по-специално в Газа и Израел, както и тези в Судан, Украйна, Мианмар и на много други места.

"Глад. Потисническа и изпълнена с омраза дискриминация. Репресии и преследване. Заплахи за правата на човека, породени от изменението на климата, замърсяването и загубата на биоразнообразие. Това са дълбоки и взаимосвързани предизвикателства, които произтичат от неспазването на правата на човека", заяви Тюрк на събитието в европейската централа на ООН в Женева.

По време на срещата, която започна с минута мълчание за жертвите на нарушения на правата, Тюрк заяви, че декларацията предоставя "ръководство" за решаване на огромните предизвикателства, пред които светът е изправен днес.

"Декларацията резонира с древната мъдрост, която свързва всички човешки същества", каза комисарят по правата на човека на ООН.

Въпреки че не е правно обвързваща, декларацията подчертава върховенството на индивидуалните права над тези на държавните.

"Съставителите на Всеобщата декларация надхвърлят геополитическите сблъсъци и икономическите различия. Те загърбиха много жестоки конфликти, за да създадат този свещен текст, който освети пътя към мира, справедливостта и свободата", заяви Тюрк.

"Това е призив да се върнем към духа, който накара всяка държава членка да приеме Всеобщата декларация и да основаваме решенията на местно, национално и световно равнище, във всички области на политиката върху неразривната и равната стойност на всеки един човешки живот", добави той.