ООН призова Великобритания да не изпраща мигранти в Руанда

Свят
15:44 - 28 Март 2024
1187
ООН призова Великобритания да не изпраща мигранти в Руанда

Комитетът по правата на човека на ООН призова в четвъртък Великобритания да се откаже от спорния законопроект за депортиране на бежанци в Руанда, който може да бъде окончателно приет следващия месец, предава Ройтерс.

Комитетът заяви, че съжалява за договореностите, сключени с някои с трети страни, особено Руанда, за прехвърляне на търсещи убежище лица, както и "усилията за приемане на законопроекта за безопасността на Руанда (за убежище и имиграция) въпреки решението на Върховния съд на Обединеното кралство, че споразумението не би било в съответствие с международното право".

Комитетът заяви, че призовава британското правителство да оттегли законопроекта или да го отмени, ако бъде приет.

Консервативното правителство на премиера Риши Сунак иска да премести хиляди търсещи убежище, които пристигат във Великобритания с малки надуваеми лодки всяка година, като ги изпрати в Руанда, но правните предизвикателства досега не позволиха нито един човек да бъде изпратен в източноафриканската страна.

Правителството претърпя неуспех на плана си за Руанда - който се надява също да действа като възпиращ фактор за хората, опитващи се да влязат нелегално, когато Върховният съд на Обединеното кралство постанови миналата година, че политиката е незаконна, тъй като има риск хората, изпратени в Руанда, да бъдат изпратени обратно в страната им на произход и безопасността им е застрашена.

За да преодолее възраженията на съда, правителството на Сунак се надява да приеме законопроект, който обявява Руанда за безопасна страна за търсещите убежище. Законът отново ще бъде подложен на дебат в парламента на 15 април.