ООН призова за 2,8 милиарда долара хуманитарна помощ за Газа

Свят
17:42 - 17 Април 2024
1207
ООН призова за 2,8 милиарда долара хуманитарна помощ за Газа

ООН призова в сряда за финансиране от 2,8 милиарда долара за подпомагане на повече от три милиона души в Газа и Западния бряг до края на годината, предава "Ройтерс".

В кратко изявление, публикуван от Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA), се казва, че тази сума е необходима за подпомагане на 3,1 милиона души и за "намаляване на човешкото страдание и предотвратяване на по-нататъшна загуба на живот".

Голяма част от финансирането - 782,1 милиона долара - ще бъде предназначено за хранителна помощ за 2,2 милиона души в Газа и 400 000 души на Западния бряг.

Повече от шест месеца война създадоха критичен недостиг на храна сред палестинците в Газа, който в някои райони вече надвишава нивата на глад.

Високопоставен служител на ООН за хуманитарна помощ каза във вторник, че Организацията на обединените нации се бори да предотврати глада в ивицата Газа и въпреки че е имало известно подобрение в координацията с Израел, доставките на хуманитарна помощ в анклава все още са изправени пред пречки.

Израел си постави за цел да унищожи "Хамас" в Газа след трансграничната атака на въоръжена групировка срещу Израел на 7 октомври от палестинската , при която тя уби около 1200 души и взе повече от 250 души за заложници, според израелски данни.

Здравните власти в Газа твърдят, че Израел е убил повече от 33 000 души от началото на нападението си срещу анклава.