ООН: Русия може да е готова да преговаря за зърнената сделка

Украйна
12:58 - 02 Август 2023
1682
ООН: Русия може да е готова да преговаря за зърнената сделка

На Съединените щати е съобщено че Русия може да е готова да се върне към преговорите по черноморската зърнена сделка, която позволяваше безопасен черноморски износ на зърно от Украйна, но все още не няма доказателства за това, каза американският пратеник в ООН във вторник, предава "Ройтерс".

Русия се оттегли от сделката на 17 юли. Посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд каза, че ако Русия иска да достави свои собствени торове на световните пазари и да извършва селскостопански транзакции, "те ще трябва да се върнат към тази сделка".

"Видяхме индикации, че те може да се интересуват от връщане към дискусиите. Така че ще изчакаме да видим дали това наистина ще се случи", каза тя на пресконференция, без да дава повече подробности.

Москва каза, че ако нейните искания за подобряване на собствения й износ на зърно и торове бъдат изпълнени, тя ще обмисли възобновяване на черноморското споразумение, сключено през юли 2022 г. от ООН и Турция, за да помогне за облекчаване на глобалната хранителна криза след инвазията на Русия в Украйна.

"Москва е готова да се върне без забавяне към сделката за зърно. Но след като условията за Русия бъдат изпълнени", повтори говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред държавната информационна агенция РИА във вторник.

Руският износ на зърно и торове не е обект на западни санкции, но Москва каза, че ограниченията върху плащанията, логистиката и застраховките са били пречка за доставките.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш се срещна преди седмица с руския заместник външен министър Сергей Вершинин - който ръководи преговорите на Москва за постигане на споразумение за Черно море.

"Ако имаше пробив, мисля, че щеше да бъде споделен с вас", каза говорителят на ООН Стефан Дюжарик в петък.

След като се оттегли от Черноморския пакт, Русия започна да насочва атаките си към украинските пристанища и зърнената инфраструктура по Черно море и река Дунав. В резултат на това световните цени на зърното скочиха.

Русия също заплаши да атакува цивилни плавателни съдове, пътуващи за Украйна, което накара Киев да отговори, като обяви подобни мерки срещу плавателни съдове, пътуващи за Русия или окупираната от Русия украинска територия.

Близо 33 милиона тона зърно от Украйна бяха изнесени по черноморската сделка. Украйна и Русия са водещи износители на зърно.

"Генералният секретар продължава усилията си да намери път напред, за да върне руснаците обратно в сделката", каза Томас-Грийнфийлд, отбелязвайки, че част от сделката е "да предостави известна подкрепа за руските торове, за да стигнат до пазара. "

"Ако те не участват в сделката, тази част от сделката вече не работи", каза тя.

Споразумението позволява износ на руски амоняк - основна съставка в нитратния тор - по тръбопровод до украинското пристанище Одеса. Но тръбопроводът не работи от началото на войната и беше повреден през юни.