ООН се разтревожи от призивите в Израел за изселване на палестинците от Газа

Свят
15:54 - 04 Януари 2024
1878
ООН се разтревожи от призивите в Израел за изселване на палестинците от Газа

Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк е "много обезпокоен" заради призивите на висши израелски служители палестинците да напуснат Газа, съобщава "Франс прес".

В понеделник министърът на националната сигурност на Израел Итамар Бен-Гвир призова за "решение за насърчаване на емиграцията на жителите на Газа" и за повторното създаване на израелски селища в ивицата Газа.

Изявлението му дойде ден, след като крайнодесният министър на финансите Бецалел Смотрич също настоя за връщането на заселниците в Газа, като добави, че Израел трябва да "насърчи" около 2,4 милиона палестинци да напуснат територията.

"Много съм обезпокоен от изявленията на високопоставени израелски служители относно плановете за прехвърляне на цивилни от Газа в трети страни", написа Тюрк в социалната мрежа X.

Той добави, че "международното право забранява насилственото преместване на защитени лица в рамките на окупираната територия или депортиране от нея".

От избухването на войната през октомври израелското правителство под ръководството на премиера Бенямин Нетаняху не е предложило официално планове за изселване на жителите на Газа или за изпращане на еврейски заселници на територията на анклава.

Боевете избухнаха, след като палестинската въоръжена групировка "Хамас" нападна Израел на 7 октомври, като уби около 1140 души, повечето от които цивилни,.

В отговор Израел се закани да унищожи групировката и започна бомбардировки и наземна инвазия, която превърна части от Газа в руини и причини най-малко 22 313 жертви.

По-голямата част от жителите на Газа бяха принудени да напуснат домовете си по време на продължаващите близо три месеца битки между бойците на "Хамас" и Израел.