ООН: Ситуацията в Иран е критична

Ислямската република обвини западните си врагове в подклаждане на протестите

Свят
12:54 - 22 Ноември 2022
1513
ООН: Ситуацията в Иран е критична

Ситуацията в Иран е "критична". Това заяви върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк, цитиран от "Ройтерс".

Изказването му е по повод втвърдяването на отговора на властите спрямо протестите, обхванали страната и довели до повече от 300 смъртни случая през последните два месеца.

"Призоваваме властите да отговорят на исканията на хората за равенство, достойнство и права, вместо да използват ненужна или непропорционална сила за потушаване на протестите", заяви говорител на ръководителя на ООН по правата на човека на брифинг в Женева.

Иран е разтърсен от национални протести, предизвикани от смъртта на 22-годишната кюрдка Махса Амини, след като тя беше задържана от моралната полиция, която съблюдава за спазването на строгите ограничения на Ислямската република върху женското облекло. Протестите прераснаха в най-големите размирици в страната от 2019 г. насам.

Случаят беше остро осъден от международната общност.

От своя страна Ислямската република обвини западните си врагове в подклаждане на протестите.

Вчера началникът на военното разузнаване на Израел генерал-майор Аарон Халива заяви, че протестите в Иран започват да приличат на народен бунт, но засега няма "реална опасност" за оцеляването на режима.