Иран започна да обогатява уран до 60 процента

Свят
11:19 - 22 Ноември 2022
1347
Иран започна да обогатява уран до 60 процента

Иран започна да обогатява уран до 60% в иранското ядрено съоръжение във Фордо. Това съобщи във вторник държавната агенция ISNA, позовавайки се на Организацията за атомна енергия на Иран.

Според ISNA, съответното решение е взето в отговор на резолюцията на Управителния съвет на МААЕ относно иранската ядрена програма, проектът на която е разработен от САЩ и Евротройката (Великобритания, Франция и Германия).

Агенцията също потвърди използването на каскада от центрофуги IR-2m и IR-4 за обогатяване на уран в Натанц.

На 1 януари 2021 г. генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси уведоми Управителния съвет на агенцията и Съвета за сигурност на ООН за намерението на Иран да започне обогатяване на уран до 20%. На 4 януари говорителят на иранското правителство Али Рабий каза, че Техеран е стартирал процес на обогатяване на уран с 20% във Фордо.

На 12 октомври тази година ръководителят на Организацията за атомна енергия на Иран Мохамад Еслами потвърди, че в Натанц е започнало обогатяването на уран в третата каскада от центрофуги IR-6. Според Ройтерс, който се позовава на поверителен доклад на МААЕ, това е третата от трите работещи каскади. Според доклада Иран е уведомил МААЕ, че възнамерява да инсталира три допълнителни каскади от центрофуги IR-2m в Натанц, в допълнение към вече планираните 12 каскади. Освен това МААЕ беше информирана, че в съоръжението са инсталирани каскада от центрофуги IR-4 и шест каскади от центрофуги IR-2m, но по това време те все още не са били използвани за обогатяване на уран.

На 17 ноември Управителният съвет на МААЕ прие резолюция на САЩ и Евротройката, призоваваща за изпълнение на задълженията по споразумението за гаранции съгласно Договора за неразпространение на ядрените оръжия (ДНЯО). Освен това МААЕ поиска Иран спешно да обясни произхода на ядрения материал, открит в недекларирани съоръжения в страната, да предостави документация и достъп до тези съоръжения. От 35 страни, представени в съвета на регулатора, 26 гласуваха в подкрепа на резолюцията, пет се въздържаха, Русия и Китай гласуваха против.

Подобни резолюции обаче разгневяват Иран, който намекна, че заради това ще отмени предстоящата среща с МААЕ за обяснение на следите.

Непреките преговори между Техеран и Вашингтон по съживяване на ядрената сделка са в застой.

Официални лица твърдят, че основна пречка е искането на Иран МААЕ да прекрати разследване на следи от уран, открити в недекларирани обекти.

През август МААЕ съобщи, че Иран продължава да развива програмата си за обогатяване на уран.

В друг доклад на МААЕ пък се посочва, че има нерешени въпроси, свързани със следи от обогатен уран в три необявени от Иран обекта - в Мариван, Варамин и Туркузабад в провинция Техеран.

От своя страна, иранското външно министерство заяви, че докладът на МААЕ не е нито "балансиран", нито "справедлив". Като отговор Техеран обяви, че ще изключи две от камерите на агенцията на ООН.

Въпреки че Иран уверява, че ядрената му програма е с мирни цели, Западът се опасява, че Техеран е все по-близо до създаването на атомна бомба.