ООН: Смъртта на Махса Амини е вследствие на насилие в ареста

Свят
14:28 - 18 Март 2024
1836
ООН: Смъртта на Махса Амини е вследствие на насилие в ареста

Мисия за установяване на факти, упълномощена от ООН, обяви смъртта на Махса Амини в ареста на иранската морална полиция за "незаконна" и причинена от насилие, съобщава "Ройтерс".

Тя предупреди и че жените в страната остават подложени на широкообхватна дискриминация.

Смъртта на 22-годишната Амини - кюрдка от ирански произход, през септември 2022 г., по време на престоя ѝ в ареста за предполагаемо нарушаване на ислямския дрескод, доведе до месеци на масови протести в Иран. Смъртта ѝ бележи най-голямото изпитание за духовните лидери на Иран от десетилетия насам.

"Нашето разследване установи, че смъртта ѝ е била незаконна и причинена от физическо насилие в ареста на държавните власти", заяви Сара Хосейн, председател на Независимата международна мисия за установяване на факти за Иран, пред Съвета по правата на човека на ООН в Женева.

Тя посочи, че последвалите протести са били белязани от "невъобразими нарушения на човешките права", включително екзекуции без съдебен процес, произволни арести, изтезания и малтретиране, както и изнасилване и сексуално насилие.

"Тези действия бяха извършени в контекста на широко разпространена и систематична атака срещу жени и момичета и други лица, изразяващи подкрепа за човешките права", подчерта Хосейн.

"Някои от тези сериозни нарушения на човешките права по този начин се издигнаха до нивото на престъпления срещу човечеството".

В отговор Казем Гариб Абади, генерален секретар на Висшия съвет за правата на човека на Иран, обвини мисията за установяване на факти в "очевидна липса на независимост и безпристрастност".

Хосейн изтъкна, че след протестите жените и момичетата в Иран ежедневно се сблъскват с дискриминация, "засягаща практически всички аспекти на техния личен и обществен живот".

"Трудно е да се проумее, че в XXI век достъпът на жените до най-основните услуги и възможности, като училища, университети, болници и съдилища, или до възможности за работа в правителството или други сектори, трябва да бъде изцяло подложен на произволно изискване за носене на задължителен хиджаб", коментира тя.