ООН: Талибаните продължават да поддържат тесни връзки с "Ал Каида"

Новини
22:32 - 04 Юни 2022
1862
ООН: Талибаните продължават да поддържат тесни връзки с "Ал Каида"

Афганистанските талибани продължават да поддържат тесни връзки с терористичната организация "Ал Каида", заявиха експерти на ООН в доклад, който бе публикуван в четвъртък.

В доклада се подчертава, че основната военна заплаха за талибанското управление в Афганистан са терористичната организация "Ислямска държава" (ИД) и атаки от членове на силите за сигурност на бившето афганистанско правителство.

Според експертите, изготвили доклада за Съвета за сигурност на ООН, с настъпването на по-благоприятни метеорологични условия в Афганистан може да се стигне до ескалация и до зачестяване на операциите, предприемани от "Ислямска държава" и от бойци на съпротивата срещу талибанските сили.

Експертите на ООН твърдят обаче, че поне до следващата година нито "Ислямска държава", нито "Ал Каида" ще имат възможност да извършват нападения отвъд границите на Афганистан, независимо от това дали искат да предприемат нещо такова и дали талибаните възнамеряват да им попречат.

Въпреки това присъствието на "Ислямска държава", на "Ал Каида" и на "много други терористични организации" в Афганистан е причина за безпокойство за съседните страни и за международната общност, се изтъква в доклада.
Откакто завзеха властта в Афганистан през август миналата година и силите на САЩ и НАТО се изтеглиха, талибаните започнаха да назначават на ръководни постове хора, които са им лоялни, а не такива, които са достатъчно компетентни за съответния пост, подчертават експертите на ООН в доклада си. На ръководни позиции са назначени 41 души, които фигурират в санкционни списъци на ООН. Освен това при назначаването на ръководни кадри талибаните фаворизират представители на пуштунския етнос, като тенденцията е представителите на малцинствените групи, като например етнически таджики и узбеки, да бъдат държани далеч от властта.

Голям брой ръководни постове в Афганистан се заемат понастоящем и от членове на мрежата "Хакани", която според експертите на ООН е в изключително тесни връзки с "Ал Каида".

Основната грижа на талибаните е да консолидират властта си, "като се опитват да се сдобият с международно признание, да се интегрират в международната финансова система и да получат помощи, с които да се справят с изострящата се икономическа и хуманитарна криза в Афганистан", се казва в доклада.

"Откакто дойдоха на власт обаче се появиха много фактори, които създават вътрешно напрежение сред талибаните и създават впечатлението, че талибанското управление е хаотично", че е склонно да се отказва от някои свои политики и че не изпълнява някои свои обещания, отбелязват експертите на ООН.

"Основната дилема е как движение с една непреклонна идеология може да си взаимодейства с едно общество, което еволюира през последните 20 години. Други важни моменти са борбата за власт, ресурсите, разделенията на регионална и етническа основа", изтъкват експертите.

Въпреки проблемите, пред които са изправени, талибаните "изглеждат уверени в способността си да контролират Афганистан и да "изчакат" момента, в който международната общност ще признае тяхното правителство", се казва в доклада.

"Те смятат, че дори и без да правят някакви сериозни отстъпки, международната общност в крайна сметка ще ги признае" за легитимно правителство на Афганистан, особено предвид факта, че няма афганистанско правителство в изгнание и някаква значителна съпротива вътре в Афганистан, отбелязват експертите в доклада си.

Що се отнася до заплахата от "Ислямска държава", в доклада се споменава, че талибаните са сформирали три специални батальона, които носят названието "червени отряди" и чиято задача е да се справят да противодействат на бойците на ИД.