Опасност от пожари: Температури до 36 градуса днес

В края на седмицата термометрите ще ударят 40 градуса

Актуални новини
10:59 - 07 Август 2024
567
Опасност от пожари: Температури до 36 градуса днес

След бурите в Североизтока във вторник, от сряда започва по-спокоен период. През деня ще е слънчево, над по-голямата част от страната облачността ще е минимална. Изключението е крайния Североизток, където тя ще е по-плътна около и след обяд. Не е изключено да превали символично. Дневните температури тръгват нагоре и днес ще се колебаят между 30 и 35 градуса.

По крайбрежието – слънчево време с променлива облачност следобед само по най-северните брегове. Температурите на въздуха ще са около и под 30 градуса, морската вода – около 27-28. Вълните ще са с максимална височина до метър, но само по откритите брегове.

В следващите дни известна неустойчивост ще има в петък и събота, когато по планините ще превали локално с гръмотевици. Дневните температури ще се повишават до нива, близки до 40 градуса в края на тази и началото на следващата седмица.

Дори и с кратките локални валежи през последните дни, предстоящият двуседмичен период ще е сравнително сух и особено пожароопасен. В хода на месеца сушата ще лиши от влага повърхностния почвен слой, ще се увеличи масата на сухата растителност. Рискът от бързо разпалване на полски и горски пожари ще се увеличи драстично към края на предстоящата седмица и ще се задържи „екстремален” и след това.