Опасността от епидемии надвисва над Ливан

Свят
16:36 - 08 Октомври 2024
2920
Опасността от епидемии надвисва над Ливан

Представител на Световната здравна организация (СЗО) предупреди във вторник за риск от потенциални епидемии в Ливан, свързани с пренаселените условия в убежищата за разселени хора и затварянето на болници, след като медицинският персонал е напуснал заради нападенията на Израел.

Израелските сили започнаха наземни операции в югозападната част на Ливан, ескалирайки едногодишния конфликт с подкрепяната от Иран групировка Хизбула, която за последните две седмици доведе до смъртта на над 1,000 души и предизвика масово бягство на населението.

"Ние сме изправени пред ситуация, при която съществува много по-голям риск от огнища на заболявания, като диария, хепатит A и редица ваксинопредотвратими заболявания," заяви Ян Кларк, заместник ръководител за Ливан към СЗО, на брифинг в Женева чрез видеовръзка от Бейрут.

СЗО вече предупреди, че здравната система в страната е под силен натиск, като пет болници са затворени, а четири функционират само частично. Според Кларк болниците са затворени, тъй като медицинският персонал е напуснал страната или е бил евакуиран по нареждане на ливанските власти.

На същия брифинг, представител на Световната програма по прехраната (СПП) изрази загриженост за способността на Ливан да се храни сам, тъй като хиляди хектари земеделска земя в южната част на страната са изгорени или изоставени заради военните действия. "Селскостопанското производство е под изключителен риск, тъй като реколтата няма да бъде прибрана, а продукцията гние по нивите," заяви Матю Холингсуърт, директор на СПП в Ливан.