Опъват чадър над хванатия с кокаин кмет на Калояново?

Жител на село Сухозем сезира съда за отказа да бъде отстранен Георги Георгиев от работа

Политика
15:31 - 30 Ноември 2020
3493
Опъват чадър над хванатия с кокаин кмет на Калояново?

Един буден гражданин - Красимир Димов от село Сухозем, е сезирал пловдивския административен съд за отказа на общинската избирателна комисия в Калояново да прекрати правомощията на кмета на общината Георги Георгиев. Той е с влязла в сила присъда за шофиране след употреба на кокаин и според Закона за местно самоуправление трябва да напусне поста.

Комисията в Калояново обаче отказа на 25 ноември да се съобрази с решението на съда и изискванията на закона. 7 от членовете й гласуваха Георгиев да не бъде кмет, а Ангелинка Якова, Маргарита Шахънска, Петя Кантарска и Пламен Нанов се обявиха "против". Така не беше събрано нужното по закон квалифицирано мнозинство и на този етап Георгиев остава на поста си.

Димов, който сезира ОИК в Калояново, е отнесъл въпроса и до Административният съд в Пловдив. Със свое разпореждане правораздавателната институция е дала 3-дневен срок да обясни в какво качество е подал жалбата.

Георги Георгиев, който е от СДС, е втори мандат кмет на Калояново. Той беше заловен от полицейска патрул на 10 ноември да шофира след употреба на наркотици и прекара 24 часа в ареста. Два дни по-късно сключи споразумение с прокуратурата, като договори наказание от 8 месеца условно с 3 години изпитателен срок, 400 лева глоба и лишаване от право да управлява моторно превозно средство за 1 година и 6 месеца. Районният съд го одобри и решението влезе в сила същия ден. Законът за местното самоуправление и местната администрация е категоричен, че когато има влязла в сила присъда кметът не може да изпълнява правомощията си.
Аналогичен случай имаше преди 2 г. с осъдения бивш кмет на Брезово Радньо Манолов.