ОПЕК+ може да намали добива на петрол с над 1 млн. барела дневно

Новини
15:49 - 02 Октомври 2022
1862
ОПЕК+ може да намали добива на петрол с над 1 млн. барела дневно

Групата производители на петрол "ОПЕК+" ще обмисли съвместно намаляване на добива с повече от 1 милион барела на ден, когато се срещне във Виена следващата сряда, 5-и октомври, съобщава агенция Блумбърг, цитирайки делегати от картела.

По-голямо от очакваното намаление би отразило мащаба на безпокойството, че световната икономика се забавя бързо на фона на агресивното затягане (повишаване) на лихвите от страна на водещите централни банки. По-силният щатски долар пък допринася допълнително за спадащите цени на петрола.

Окончателно решение за размера на съкращенията няма да бъде взето, докато министрите не се срещнат през следващата седмица, отбелязаха делегатите, цитирани от Блумбърг.

Непосредствено след началото на руската инвазия в Украйна на 24-ти февруари, петролът сорт Брент поскъпна към 125 долара за барел, но оттогава насам важната енергийна суровина поевтиня към 85 долара за барел,

парирайки първоначалните грандиозните неочаквани печалби, на които се радваха Саудитска Арабия, Русия, Обединените арабски емирства и други членове на картела "ОПЕК+".

Съюзът от 23 държави, производителки на петрол, планира да се срещне в сряда, 5-и октомври, в централата си във Виена, се казва в изявление на секретариата на ОПЕК. Групата се събираше онлайн през всеки един от предходните месеци и не се очакваше да организира събиране лице в лице до края на тази година.

Редица банки, включително JPMorgan Chase & Co., посочиха, че "ОПЕК+" може да се наложи да намали добива с поне 500 000 барела на ден, за да стабилизира цените. Хелима Крофт, главен стратег за суровинните пазари на RBC Capital Markets LLC, каза, че групата може да вземе решение за двойно по-голямо намаление от и дори над 1 млн. барела на ден. "Подозирам, че делегатите нямат желание да отидат лично на срещата във Виена за незначително намаление на добивите", добави Крофт.