Опит за пробив: България наддава с двойна субисидия за завода на VW

Икономика
10:37 - 16 Октомври 2019
2324
Опит за пробив: България наддава с двойна субисидия за завода на VW

България е готова да увеличи двойно субсидията за изграждането на автомобилен завод на световния немски концерн Фолксваген. А военната намеса на Турция в Северна Сирия срещу кюрдите и джихадистите може да се окаже огромен коз за страната ни. Смелата прогноза е на бившия президент Росен Плевнелиев, който е сред ключовите фигури в преговорите с германците. 

Новото предложение било България да участва не със 135 милиона евро, а с цели 260 милиона за построяването на завода. “За да осигури договора за новия завод, страната е готова да удвои субсидиите, които предлага“, пише германският всекидневник "Франкфуртер Алемайне Цайтунг", като се позова на изказване на Плевнелиев, който е шеф на автомобилния клъстер у нас и лобира активно пред Германия концернът да избере именно България пред Турция.

Междувременно Щефан Вайл потвърди, макар и косвено, прогнозата на Плевнелиев. Президентът на провинция Долна Саксония определи като "немислимо" завършването на преговорите с южната ни съседка за построяване на производствената база на VW край Измир предвид последните геополитически събития. Долна Саксония е вторият най-голям акционер в концерна и има представители в надзорния съвет на компанията с мултимиларден актив.