Опитът на САЩ: Отворените кръчми сеят заразата

Общество
11:00 - 08 Март 2021
4921
Опитът на САЩ: Отворените кръчми сеят заразата

Отварянето на ресторантите и отмяната на задължителните маски са свързани с повишение на случаите на COVID-19, предупредиха изследователи от Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ. "Ню Йорк Таймс" публикува заключения от наблюденията им в различни щати по повод решението на Тексас и Мисисипи да отменят изискването да се носят маски.

В районите, където бяха отворени ресторантите, се наблюдава увеличение на броя на новите случаи около шест седмици по-късно, а смъртността се увеличава около 2 месеца по-късно.

Изследването не установява причинно-следствена връзка между двете, но резултатите от него се покриват с други, които показват, че носенето на маски намалява разпространението на заразата и че затворените пространства са рисково място за заразяване заради аерозолите, които могат да се задържат във въздуха и с които се пренася вирусът, посочва изданието.

"Когато се носят маски, наблюдаваме намаление на случаите и смъртността. Когато ресторантите са отворени, има увеличение в броя на случаите и на починалите", казва Рошел Валенски, директор на Центъра за контрол на заболяванията. "Затова препоръчваме мерки в тази посока, особено когато сме в плато с висока заболеваемост", допълва тя.

У нас ситуацията конспектира Ангел Кунчев.

Това е последният връх, който трябва да минем - в следващите 2-3 седмици, след което се надявам да има един дълъг светъл период през пролетта и лятото, както беше миналата година. Това заяви в събота главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ по повод увеличаващата заболеваемост от коронавирус в страната. За последното денонощие бяха регистрирани над 3000 нови случая на заболяването, а положителните проби вече гонят 18%.

"Общо взето прогнозите на учените са, че в началото на 2022 година проблемът Covid няма да е изобщо изчезнал, а ще се превърне в един респираторен вирус, с който ще се срещаме есенно-зимния сезон, но няма да е страшен и няма да умираме масово от него", каза Кунчев

По думите му, в момента данните са лоши, увеличението е значително, но от друга страна това не е изненада, защото в Европа същото се наблюдава от около месец. Там около 60% от случаите са английски вариант на коронавируса.

Доц. Кунчев обясни, че на този етап е по-добре мерките да са локални, защото разликите са много големи. Спирането на плановия прием в болниците се е наложило заради нуждата от легла.

По отношение на отварянето на ресторантите и заведенията, Кунчев каза, че рискът там е сравним с риска в офиса, в автобуса или в магазина.