Опонент №1 на Нинова: Иде разцепление в БСП

Красимир Янков бесен на червената шефка за прекия избор на председател

У нас
15:55 - 16 Декември 2019
5518
Опонент №1 на Нинова: Иде разцепление в БСП

Може да се стигне до разделение в БСП в следващите месеци. Механизмът, по който се тръгва да се избират органи и председател на Националния съвет на партията, може да доведе и до отхвърляне на инакомислещите, които ще станат по-пасивни, ще станат дезинтересирани, което е форма на разделение.

Това е мнението на депутата от БСП и сочен за опонент номер едно на настоящия лидер Корнелия Нинова Красимир Янков. Варненецът смята, че се допуска голяма грешка с бъдещия пряк избор на председател в партията, като обясни, че тази процедура е заложена още през 2008 г. в устава на Столетницата с хипотеза обаче, че съществува и досегашният вариант - той да се избира чрез делегатите на конгреса. 

„Не е използвана досега. Тя в сегашния вариант на устава вече е единствената възможност. До този момент се е преценявало, че няма механизъм, по който да се гарантира честност, прозрачност, равнопоставеност при такъв избор и аз смятам, че все още това не е факт“, категоричен е Янков. От думите му стана ясно, че той е по-скоро да остане досегашният модел на избор, особено предвид пълния цикъл отчети и избори, който вече тече в партията.  

„Има комисия, на която беше възложено да подготви правила. В тази комисия не се стигна до единомислие или поне до мнозинство, което да предложи правила. Корнелия Нинова сама предложи правила, с които да бъде избиран председателят… Тези правила не регламентират функциите на органите, които ще проведат избора. Те са споменати като възможни и като бъдещ избор на отделните организации, но няма регламент, по който функционират и ако има недоволни или жалби по какъв ред се гледат. Няма равнопоставеност на тези, които ще бъдат предлагани. Има и ограничение по отношение на тези, които могат да бъдат номинирани – 8 години партиен стаж и 4 години в националните органи", каза още депутатът пред БНР. 

Както Lupa.bg вече писа, има съмнения сред критиците на Нинова, че прекият вот през април няма да е легитимен заради огромния брой "мъртви души" в списъците на червените, както и заради немалък процент от настоящите членове, които се водят редовни, а не плащат вноските си навреме. 

„Има и запис, че изборът за председател е легитимен, когато са участвали повече от 50% от членовете на БСП. Колко са членовете на БСП тепърва ще се уточнява, което в някаква степен създава и съмнения, и възможности за пригаждане на списъчен състав по отделните места“, казва Янков.