Опозиционна активистка бе осъдена на 7,5 години затвор в Русия

Русия
11:18 - 14 Юни 2023
1152
Опозиционна активистка бе осъдена на 7,5 години затвор в Русия

Бивш лидер на кампанията на намиращия се в затвора руски опозиционен лидер Алексей Навални беше осъдена на седем години и шест месеца затвор в сряда за "създаване на екстремистка организация", съобщи правозащитната група "ОВД-инфо", цитирана от Ройтерс.

Поддръжниците на Навални реагираха с възмущение на присъдата срещу Лилия Чанишева, бивш ръководител на кампанията на Навални в уралския град Уфа.

Помощникът на Навални Любов Собол нарече това политическа присъда, заявявайки, че президентът Владимир Путин е "взел още един заложник в наказателна колония".

Алексей Навални, най-известният опонент на Путин, излежава присъди от общо 11 и половина години в наказателна колония за измама и други обвинения, които според него са измислени, за да го накарат да замълчи. Той е изправен пред нови обвинения в "екстремизъм", които могат да удължат престоя му в затвора с десетилетия.

Правозащитни групи и западни правителства считат Навални за политически затворник. Кремъл отрича това, като редовно отказва да коментира случая му и насочва въпроси за него към съдилищата и службата на затворите.