Опозицията в БСП се събуди: 1/3 от конгреса поиска оставката на Корнелия Нинова (ОБЗОР)

Високо напрежение в червените редици - стигна се до сблъсъци с охраната на НДК и нова порция изключени от партията

Политика
19:00 - 11 Февруари 2023
4373
Опозицията в БСП се събуди: 1/3 от конгреса поиска оставката на Корнелия Нинова (ОБЗОР)

Опозицията в БСП се събуди и въстана с единно искане за оставката на соцшефката Корнелия Нинова по време на заседанието на 50-ия конгрес на партията. Мощни викове "Оставка" огласиха НДК, където се събра висшият форум на левицата - отправени не само срещу Нинова, но и срещу цялото тясно ръководство. Вместо вслушване в гласа й обаче опозицията в крайна сметка се сдоби с нова порция изключени. 

А причината за ескалацията на напрежението се корени в подмяната на делегатите и преброителите, за която опозиционните ядра алармират от седмици, както и разпореждането лично от "Позитано" 20 в залата на конгреса да не бъдат допуснати знакови лица на партията като Кирил Добрев и Калоян Паргов. 

Така пред зала 3 се сформира процес на бурни скандирания и се стигна до сблъсъци с гардовете. В крайна сметка, докато Нинова отправяше председателското си слово, опозицията преодоля живия щит и нахлу с викове.

Това не спря четенето на Нинова по своеобразния отчет за "мащабната социална политика", която твърди, че е провела в правителството на дясната четворна коалиция под премиерската шапка на Кирил Петков. 

Допълнително обаче успя да вбеси и фракцията около Валери Жаблянов, и привържениците на Сергей Станишев в лицето на Мина Кутева, Ана Пиринска и Явор Куюмджиев с теза, че БСП продължавала да бъде автентичната левица, а опитите тази част на политическия спектър да се съживи от бивши нейни членове под новото име "Левицата!" били безплодни, защото не предлагали алтернатива. 

Още вчера флагманите на опозицията изпратиха резолюция с искане за незабавната смяна на Нинова и избирането на временен червен председател поне до организирането на изборите на 2 април.

Но текстът изобщо не бе допуснат в дневния ред на конгреса. Това доведе и до очаквани остри реплики, отправени спрямо ръководството.


Флагманите на въстанието: Сергей Станишев, Валери Жаблянов, Светлана Шаренкова, Петър Витанов, Николай Бериевски

Част от опозицията пък реши директно да щурмува президиума, което наложи председателстващият в този момент Георги Свиленски да спре процедурата по приемането на програмата и дори да заглуши микрофоните. 

Шефът на делегацията на евродепутатите от БСП Петър Витанов пък обвини Нинова и компания в дефицит на доблест да признаят поражението си и катастрофалните резултати на БСП. И отново призова за оставката на соцлидерката, което настояване минути по-късно бе повторено и от правосъдния министър Крум Зарков. 

По информация на Lupa.bg близо 250 са сложили парафите си "за" отстраняването на Нинова, която обаче вместо да допусне алтернативното на ръководството мнение до микрофоните в НДК, продължи да настоява да се приемат текстовете по уж новата програма на левицата за развитието на страната и предложените от "Позитано" 20 уставни поправки за край на мандатността.

На практика между 1/3 и 1/2 от целия състав на конгреса вече е срещу Изпълнителното бюро и Националния съвет на БСП (където също се изявяват опозиционери - б.р.). 

"Наградата" за въстанието, което опозицията получи за действията си днес, обаче е нов транш изключени и още една порция "другари" през изключване. 

Най-голям брой лоялни на Нинова гласове за аут от БСП получи "хулиганът" й Кирил Добрев. Но наред с него червен картон засшлевиха и на проф. Ваня Добрева, Валери Жаблянов, както и на младите партийни щерки Ана Пиринска (на Георги Пирински- б.р.), Петя Михалевска (на покойния Димчо Михалевски - б.р.), и още деветима по предложение на Таско Ерменков. И куриозът - членството бе заличено и за шефа на делегацията на БСП в Европарламента Петър Витанов.

Като нечувано "позороще" определиха на финала случващото се в БСП антининовистите.